meni

Neka se duvaju svećice i jede torta

Rođendan je dan u godini, kada se slavi godišnjica rođenja, slavi se u mnogim kulturama, a slavljenik za rođendan dobija poklone i organizuje rođendansku proslavu.


Ovo deluje kao isuviše jednostavno objašnjenje rođendana. Ali da ipak krenenemo od početka.

 

Kratka istorija proslave rođendana

Krenućemo od starog Egipta, gde najstariji zapis o proslavljanju rođendana datira negde oko 3.000 godina pre nove ere, a egiptolozi tvrde da se radi o proslavi krunisanja, odnosno faraonovog rađanja kao Boga, s obzirom da je za vladare datum krunisanja bio važniji od datuma rođenja.

Stari Grci su pravili kolač u obliku Meseca koji su nosili na žrtvu Artemidi, a ukrašavali su je svećama, kako bi kolač što vernije predstavljao Mesec. Što inicira da su oni praktično zaslužni za to što rođendanska torta danas ima svećice.

Rimljani su bili prvi narod kod kojih su se slavili rođendani običnih ljudi. Ipak, rođendane su slavili samo muškarci.

Sa dolaskom hrišćanstva, rođendani nisu proslavljani jer su se proslave smatrale paganskima i direktnom pretnjom za hrišćanstvo, a dugo se umesto datuma rođenja slavio datum krštenja.

 

 

Povratak rođendanskoj tradiciji


Nemački pekari su u XV veku počeli sa prodajom specijalnih rođendanskih torti sa jednim slojem, koje su se kupovale uglavnom za prve dečije rođendane, da bi se krajem XVIII veka počele dodavati i sveće na tortu, a deca počinju da, osim provog rođendana proslavljaju i svaki sledeći.

Ova proslava je nazvana Kinderfest, što bi u prevodu sa nemačkog jezika značilo dečija proslava.

 


Koliko godina toliko svećica


Ideja o stavljanju sveće na rođendanske torte brzo proširila i van dečjih rođendana. Današnja proslava rođendana gotovo je nezamisliva bez rođendanske torte i svećica i to onoliki broj svećica, koliko godina osoba puni, a za one praktičnije, tu su i sveće u obliku broja.


Što se tiče rođendanskih torti , danas postoji na hiljade vrsta, različitih ukusa, oblika i boja, ali jedno je sigurno, svako od nas ima svoju omiljenu.


I da, ne zaboravite da zamislite želju pre duvanja svećica.