meni

Vasilice-tradicionalna poslastica za Mali Božić

Dan Svetog Vasilija Velikog i Mali Božić

Sveti Vasilije Veliki rođen je 330. godine Kesariji Kapodakijskoj u izrazito pobožnoj porodici.

Veliki uticaj na mladog Vasilija imala je njegova baka Sveta Makrina, a u sedmoj godini njegovi roditelji ga upisuju u školu gde je on pokazao veliki uspeh, jer je u toku pet godina bez problema izučio filozofiju. Nakon školovanja svetitelj se vraća u svoju otadžbinu gde prima Svetu tajnu Krštenja.

Sveti Vasilije Veliki bio je veliki monah i arhiepiskop Cesarije. Veoma učen, izgradio je mnoge škole, narodne kuhinje i bolnice, sastavio monaška pravila.

Kod Srba se slavi i kao krsna slava, kod Grka i Rusa kao imendan. Po običajnom kalendaru, naziva se i Mali Božić, jer se u mnogim krajevima ponavljaju božićni rituali, odnosno spaljuju se ostaci badnjaka.

U nekim krajevim se mesi poseban obredni hleb koji se premazuje medom u spomen Svetom Vasiliju Velikom, nazvan Vasilice.

Vasilice se tradicionalno pripremaju na dan 1. januara po julijanskom, odnosno 14. januara po gregorijanskom kalendaru.

U raznim krajevima Srbije zovu je još: maslenica, papuljica, gruvanica, baranica, poparenica... Zajedničko za ove nazive jeste da je u pitanju kolač koji se mesi s puno ljubavi i jede topao.

Recept za Vasilice


Potrebni sastojci:

  • 600g brašna
  • 25g svežeg kvasca
  • 1 kašičica soli
  • 1 jaje
  • 3dl mleka
  • 250g margarina
  • med za premazivanje

 

Način pripreme:
Izmešajte brašno, so, uskisao kvasac i jaje pa sa mlakim mlekom zamesite testo.
Razvijte testo i premažite ga trećinom margarina, preklopite kao za lisnato testo i ostavite na hladnom petnaestak minuta.
Ponovite to još dva puta dok ne utrošite sav margarin.
Razvijte testo debljine prsta, isecite na kocke i pecite ili krugove u rerni na oko 180 C.

Služite tople i prelivene medom.


Verovanja koja se vezuju za današnji dan

Osim što se mese Vasilice, ustaljena je i navika da se danas pažljivo gleda u nebo i posmatra vreme. Ako na 14. januar padne sneg ili bude oblačno, čeka nas rodna godina. Suvo vreme, veruje se, donosi i sušnu godinu pred nama.

Još jedan od običaja koji se zadržao da današnjih dana jeste da se na na ovaj dan moli za izbavljenje od svih nevolja, za zdrav vazduh, plodove zemaljske, pobedu nad krivoverstvom...

Takođe, prisutno je i verovanje da se danas ne treba svađati, jer će ljude u protivnom cele godine terati baksuz.