meni

Vreme je za jelku, sijalice i svećice

Nova godina, najstariji praznik...

Nova godina spada u univerzalne praznike. Organizuje se u čitavom svetu, ali se u raziličitim zemljama Nova godina dočekuje sa različitim običajima. Kako god, Nova godina je jedan od najstarijih praznika i slavi se širom sveta.

Smatra se da je proslava Nove godine počela još pre 4.000 godina u Vavilonu. Sa jedne strane postoje tvrdnje da su prvi počeli da je slave Kinezi, a sa druge strane da su to ipak bili Rimljani ili Germani, preci današnjih Nemaca.

 

Praznična euforija

Praznična euforija počinje početkom decembra, a zahuktava se tu negde oko 20. 12. Počinju masovne novogodišnje kupovine. Ukrasni papiri, ukrasi za jelku, kolaž papir, sveće, sijalice… Domovi postaju čarobni, prozori sijaju noću, sve dobija novo ruho –novogodišnje odelo.

Novogodišnja i božićna dekoracija enterijera predstavlja značajan ritual i većina se trudi da prostor u kome živi, ili pak radi, zablista.

Dekoracija doma je ono što u velikoj meri oslikava praznike i upotpunjuje božićnu atmosferu. Ove godine, sneg možda i izostane, ali tu je dekoracija koja će nam doneti pravi osećaj Nove godine i Božića.

 

Praznična dekoracija uz sveće

Jelka i svećice na njoj sada su već tradicionalni ukras svakog domaćinstva, ali sveće na stolu i toplina plamena u kući su takođe simboli koje nam donose praznici.

Jedan od najlepših detalja praznične atmosfere jesu i sveće koje će vašem domu dati prijatnu toplinu. Bilo one bele, crvene, ili žute svojom svetlošću oplemeniće prostor na poseban način.

Posebno su zanimljive mirišljave sveće. Odabirom jedne takve unećete najlepše i najzanimljivije mirise u svoj dom, od vanile ili lavande do magnolie. Upravo ćete novogodišnjim svećama učiniti pravu prazničnu atmosferu u kombinaciji sa sijalicama sa jelke.

Novogodišnja dekoracija ostaje sve do sredine januara, kada prođu svi praznici i proslave. Tada se vraća u kutije do sledeće godine kada će vaš dom opet zasijati.