meni

Boje sveća i njihovo značenje

Psihološki efekti boja

 

Psihologija boja je deo psihologije koji proučava emocije i reakcije posmatrača na određene boje. Dokazano je da ljudi različito reaguju na određene boje i da one kod njih izazivaju različita emocionalna stanja, ponašanja i raspoloženja.

Boje imaju jak uticaj na nas, naša shvatanja i osećanja. Mogu da nas inspirišu, napajaju energijom i pozitivnim vibracijama ili pak da negativno i pesimistički utiču na nas. Zato je izbor pravih boja neophodan uslov ako želimo da se dobro osećamo pri radu, igri, odmoru,....

Naravno, uticaj koji će boje imati na nas može biti veoma individualan, a često je ukorenjen u našem sopstvenom iskustvu sa bojama ili kulturološkim uticajima. Tako bela boja u zapadnoj kulturi simboliše čistoću i nevinost, dok u nekim istočnim zemljama predstavlja znak žalosti.

Dok opažanje boja može biti pod uticajem subjektivnih faktora, postoje neki efekti boja za koje se smatra da imaju univerzalno značenje. Boje u crvenom spektru poznate su kao tople boje, a one uključuju crvenu, narandžastu i žutu. Ove tople boje pobuđuju širok spektar emocija – od topline i udobnosti do besa i agresivnosti.

 

Koju boju sveće izabrati

 

Sveće kao i njihove boje imaju izvesnu simboliku. Zato pažljivo birajte boju sveća u svom enterijeru ili ukoliko ih poklanjate.

 

BELA-Belo je boja novog života i novih odnosa. Idealna je kao simbol novih početaka i novih ljubavi. Bele sveće će privući nežnost i čistoću.

CRVENA-Crveno je boja promene, ali promene koja zahteva odlučnost i hrabrost, boja smelosti i izazova. Takođe crvene sveće se koriste kao detaji za zimske praznike.

NARANDŽASTA-Kad se pokloni, narandžasta sveća ima jasnu poruku. Njome nekome želite sreću, zdravlje i skladne odnose u kući. Narandžasta je i boja identiteta i služi za jačanje samopouzdanja.

ŽUTA-Žuto je boja komunikacije, učenja i putovanja. To je boja radoznalih i zanimljivih osoba.

ZELENA-Zeleno je boja trajne, iskrene i velike ljubavi, ali ujedno i boja lečenja, zato što je to pre svega boja prirode.

PLAVA-Plavo je boja moći, ali i pravde. sveća ove boje se poklanja kad se želje tiču karijere . Plava boja sveća će vas smiriti nakon dugog radnog dana.

LJUBIČASTA-Ljubičasta i indigo su boje razvoja natprirodnih moći, duhovnosti i unutrašnje harmonije, to su sveće uz koje se razmišlja i meditira.

RUŽIČASTA-Ružičasto je boja pomirenja, dece i porodice.

BRAON-Braon je boja doma i kuće, boja finansijske moći i bezbednosti, boja koja se vezuje za uvećanja imovine i dobre rodbinske odnose.

ZLATNOŽUTA-Zlatnožuta je boja dugoročnih ambicija i napretka. Kao što je zlato simbol moći tako su i zlatne sveće poklon koji predskazuje uspeh.

CRNA-Crna je boja svršetaka i oslobađanja od krivice ili kajanja.